Policijas patvaļa
25 Feb, 2016. \\ Pa pēdām. \\ 1 komentārs.

Likums “Par policiju” nosaka – “Jebkura policijas darbinieka pienākums ir visā Latvijas Republikas teritorijā neatkarīgi no viņa ieņemamā amata, atrašanās vietas un laika gadījumā, ja pie viņa griežas personas ar pieteikumu vai ziņojumu par notikumu, kurš apdraud personu un sabiedrības drošību, kā arī pašam konstatējot tādu notikumu, veikt iespējamos pasākumus, lai novērstu likumpārkāpumu, glābtu cilvēkus un sniegtu viņiem palīdzību likumpārkāpumu izdarījušo personu konstatēšanā un aizturēšanā, noskaidrot aculieciniekus, apsargāt notikuma vietu, kā arī paziņot par notikušo tuvākajai policijas iestādei.” Diemžēl realitātē joprojām nākas sastapties ar gadījumiem, kad konfliktā cietusī puse pēc policijas izsaukšanas mistiskā kārtā pati kļūst par likumpārkāpēju. Kā tas ir iespējams?

Raidījums “Degpunktā” šonedēļ ziņoja par atgadījumu Centra rajona policijas iecirknī, kad kāda konfliktā cietuša vīrieša sieva dažu stundu laikā no likumpārkāpuma liecinieces kļuvusi par aizturēto. Viss sācies klubā “Sapņi un kokteiļi,” uz kuru  vīrietis kopā ar sievu devies atpūsties un padejot, taču cerētās atpūtas vietā nakti pārim nācās pavadīt Centra rajona policijas iecirknī.  Lietas fabula īsumā ir šāda: viens no kluba apmeklētājiem spēcīgi iesitis  vai iespēris vīrietim pa muguru. Kluba apsardze paziņojusi, ka šādu lietu risināšana nav viņu kompetencē, un vīrietis izsaucis policiju.  Rezultātā iecirknī nonācis kā uzbrucējs, tā cietušais – liecību  sniegšanai, taču uzbrucējs drīz vien palaists vaļā, bet cietušais palicis. Kad vīrietis un viņa sieva pret šādu lietas noskaidrošanas kārtību sākuši protestēt, sācies konflikts ar policistiem. Sarunā likumsargi esot lietojuši lamu vārdus, bet, kad ģimene gribējusi uzrakstīt sūdzību par policistu nekorekto attieksmi, vīrieša sieva aizturēta par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā! Mājās viņi tikuši tikai ap astoņiem no rīta. Vīrietim notikušo izdevies nofilmēt, viņa sieva uzrakstījusi sūdzību, un policija dienesta izmeklēšanā sola noskaidrot, vai policistu darbības bijušas atbilstošas likumam. Ja izrādīšoties, ka vīrietim un viņa kundzei ir taisnība, vainīgie likumsargi tikšot sodīti. Reiderims.com rīcībā esošā informācija liecina, ka līdzīgi gadījumi policijas praksē nav retums, bet likumpārkāpēji ne reizi vien tikuši cauri sveikā.

2003. gada pavasarī kāds tolaik vēl Kriminālpolicijas darbinieks (pirms vairākiem gadiem viņš darbu kriminālpolicijā atstājis), ejot pa Vecrīgu ievēroja, ka divi vīrieši mēģina sievietei atņemt personīgās mantas. Uzrādījis savu policijas darbinieka  apliecību, vīrietis mēģināja likumpārkāpējus aizturēt. Viens no viņiem, ievērojis viņa dienesta ieroci,   iesaucies:  “Eto ment, hvatai pušku! (tas ir policists, ņem ciet ieroci).” Taču labi trenētam policijas darbiniekam ieroci tik viegli atņemt nav iespējams. Šīs “vārdu pārmaiņas” laikā  viens no uzbrucējiem un cietusī sieviete aizmukuši, bet otru likumpārkāpēju izdevies aizturēt. Vīrietis izsaucis policiju, taču tā ieradusies tikai pēc atkārtota izsaukuma.  Lai arī uz notikuma vietu atbraukušais policists bijis nedaudz “jautrā prātā”, aizturēto viņš uzreiz atpazinis – minētais vīrietis policijas redzes lokā iepriekš nonācis ne reizi vien. Lai arī saskaņā ar Krimināllikuma 269. pantu par uzbrukumu varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai sakarā ar tās likumisku dienesta darbību, kā arī par uzbrukumu personai sakarā ar tās līdzdalību noziedzīga vai cita prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, vainīgais esot atlaists, bet kriminālprocess par šo gadījumu uzsākts netika.

Savukārt vīrietis, kurš mēģināja uzņemt  fotoattēlu, kurā redzams, ka pie policijas iecirkņa policijas auto atrodas zem zīmes “apstāties un stāvēt aizliegts”,  iedzīvojās administratīvajā protokolā par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka likumīgajam rīkojumam. Pēc vīrieša stāstītā, redzot, ka viņš fotografē CSN prasībām neatbilstoši novieto policijas automašīnu, no policijas ēkas izsteidzies likumsargs, aizlauzis viņa rokas aiz muguras, ievedis ēkā, bet pēc tam vīrietis ievietots īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Tur viņam kārtīgi  izskaidrots”, ka zem aizlieguma zīmes stāvošus policijas automobiļus fotografēt ir slikti, bet fotogrāfijas no aparāta izdzēstas. Uz visiem vīrieša iebildumiem bijusi tikai viena atbilde – ja nepatīk, raksti sūdzību!

Par to, ka iestāšanās par citu personu interesēm, var beigties ar nepatikšanām pašam, pārliecinājās arī kāds vīrs, kurš nepilngadīgiem huligāniem neļāva darīt pāri maziem bērniem. Saskaņā ar vīrieša stāstīto, viņš Vērmanes dārza rotaļu laukumā ievērojis, ka vairāki jaunieši dara pāri mazākiem bērniem. Uz aizrādījumu puiši nereaģējuši, bet turpat līdzās uz soliņiem sēdošās māmiņas sūdzējušās, ka no šiem “varoņiem” jau labu laiku neesot nekāda glābiņa. Iecienītākā izprieca – lielie puiši mēdzot aizlikt kāju priekšā garām skrienošajiem mazajiem, un katrs “sīko” kritiens tiekot uzņemts ar smiekliem un nepiedienīgām piezīmēm. Redzot, ka huligāni nerimstas, vīrietis nolēma viņus apturēt paša spēkiem. Vienu no viņiem “noguldījis” zemē, un izsaucis pašvaldības policiju.  Tā miera traucētāju savākusi, un vīrietim licies, ka ar to šis incidents ir izsmelts. Tomēr pēc neilga laika viņš no Valsts policijas centra iecirkņa saņēmis pavēsti ar aicinājumu ierasties saistībā ar miesas bojājumu nodarīšanu nepilngadīgajam. Cenšanās pasargāt mazus bērnus no nepilngadīgiem huligāniem beidzās ar to, ka likumpārkāpēja lomā nonāca viņš pats. Šobrīd minētā lieta ir izbeigta.

Autors: Portāla procesilatvija.lv redakcija

Komentāri.
  • Juris
    novembris 5, 2019

    Jā jau policija nav ieinteresēta aizstāvēt pilsoņus nodokļa maksātājs godīgus tad jāsniedz Eiropas tiesā par atteikšanos maksāt nodokļus valsts noziedzīgām kartelim

Komentēt.